VERANKA, BAJA, Madjarska

LASLO KOLAR

MEDJUNARODNA LIKOVAN KOLONIJA

ADOR PAL Direktor umetničke kolonije Bačka Topola
U okviru saradnje evropskoih regija, na prelepom ostrvu (adi na Dunavu)Veranka  kod Baje u Madjarskoj je odrzana medjunarodna likovna kolonija od 31-og maja  do 9-og juna 2005.
Likovna kolonija je odrzana u organizaciji zupanije Kiskun, I jedanestati je saziv.  Ucestvovalo je devet umetnika: Jozef  Benes-Madjarska, Eleme (Lovet Michel) -Francuska, Nicholette  Goff-Engleska, Flavijus Ivan-Rumunija, Ruth Wittmann-Nemacka, Ayder  Aliyer-Ukraina, Bjern Sondergard-Danska, Eduard Kulish-Ukrajina. Iz Srbije i Crne Gore je ucestvovao slikar Laslo Kolar iz Beograda, rodom iz  Bajse kod Backe Topole.
Poziv za ucesce na koloniji je usledio posle uspesnih izlozbi, prosle  godine, u Sentesu i Baji (Madjarska).
Bilo je vrlo prijatno raditi, slozili su se svi ucesnici, zahvaljujuci  izuzetnoj organizaciji i ljubaznosti domacina.Divna priroda nacionalnog  parka i dobra ukomponovanost ucesnika je uveliko inspirisala sve ucesnike, koji su po nacionalnom sastavu tako reći činili jednu međunarodnu zajednicu.Umetnici iz  razlicitih likovnih skola, pravaca i zanrova koji su uz ozbiljan koncept  postavljen od strane umetnickog direktora, Jozefa Benesa, uzvratili odgovornim  radom i atmosferom.Tako da se slobodno moze reci da je izbegnuta ona, na  zalost, toliko puta vidjena''cisto rekreativna zabava uz brzopotezni rad u  pauzama".
Radovi kolonije ce biti izlozeni u Gradskom muzeju Keckemeta, centru juzne  zupanije Madjarske, tokom ove jeseni.