Miodrag Dabižić

Peti broj beogradskog NASLEĐA

Časopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u ovom broju objavio je petnaestak radova i priloga, koji obrađuju pitanja zaštite i očuvanja kulturnih i istorijskih spomenika svih opština grada Beograda. U poglavlju Spomenička baština Marko Popović je u radu Leopoldova kapija Beogradske tvrđave sa susednim bastionima hronološki izložio saznanja o podizanju, fazama izgradnje i savremenim intervencijama na ovom kompleksu. Momčilo Timotijević u Memorijalu oslobodiocima Beograda opisuje grob Vase Čarapića, Memorijalno groblje, Memorijalni park i prve oblike komemoracija oslobodiocima. Aleksandar Kadijević u prilogu Dva toka arhitektonskog srpskog Ar-Nuvoa smatra da su srpski arhitekti prihvatili oba njegova smera – internacionalni i nacionalni. Ostali prilozi su o građevinama; I. Sretenović, Zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta; S. Ivančević, Kuća kralja Petra na Senjaku; S. V. Nedić, Zgrada Džokej kluba; I. R. Marković, Prva hrvatska štedionica; A. Ignjatović, Dve beogradske kuće Dragiše Brašovana; A. Kadijević i D. Maskareli, O arhitekturi Genčićeve kuće i M. Ceranić, Palata Assicurazioni Generalli na Terazijama.

U tematskom segmentu Univerzitetska nastava tri autora u sastavu Proučavanja stilova i formi u arhitekturi prikazuju Program 2 – Razvoj i teorija arhitekture i umetnosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Segment Konzervatorski pristup sadrži prilog A. Dabižić, Zaštita prostorno kulturno-istorijskih celina kao značajnog resursa urbanog razvoja.

Rubrika Izgubljena baština zastupljena je prilogom Nade Živković, Kuća porodice Živković u Belom Potoku, koja se urušila 1988. g., a u Pogledima i mišljenjima Jovana Sekulića u sastavu Novo groblje u Beogradu piše o problemima zaštite i predlaže da se ograniči sahranjivanje i da ono ostane počivalište samo „znamenitih ljudi“. Mihajlo Gordić u Zapisima 1993-1999. ističe nacionalni značaj spomeničkog nasleđa Beograda.

U Prikazima I. Subotić predstavila je monografiju (na ruskom) Arhitekt Dvora Njegovog Veličanstva autora N. Kaljinina, A. Kadijevića i M. Zemljaničenka, koja je posvećena „izuzetnoj lićnosti“ arh. Nikolaju Krasnovu ( preminuo 1939), štampane u Simferopolju 2003, dok je M. Vukotić-Lazar prikazala knjigu (na engleskom) Modernizam u Srbiji: Eluzivne margine beogradske arhitekture 1919 – 1941, Cambridge, Massachusetts.

Odgovorni urednik: Vera Pavlović, Urednik: Marko Popović. Adresa izdavaća i redakcije: Beograd, Kalemegdan – Gornji grad 14