SAJAM KNJIGA

Beograd, od 25. do 31. oktobra

Pred Vama je spisak knjiga čije se objavljivanje očekujePOLIS / istorija
OKSFORDSKA ISTORIJA HRIŠĆANSTVA II
priredio Džon Makmaners
prevod s engleskog: Marina Adamović-Kulenović
Drugi tom Oksfordske istorije hrišćanstva obuhvata period od 1800. godine do danas i posebnu pažnju poklanja oblicima propovedanja ove vere u Velikoj Britaniji i Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Africi, Indiji i na Dalekom istoku, nudeći tako celovit prikaz ogromne raznolikosti hrišćanstva. Osim toga, autori razmatraju pitanja savremene hrišćanske teologije, svesti i vere, i istražuju nove oblike hrišćanske zajednice.
Cena 1296 dinara


PRIVATNI ŽIVOT NA TLU SRPSKIH ZEMALJA U OSVIT NOVOG DOBA
priredio Aleksandar Fotić
Druga knjiga iz serije Privatni život na tlu srpskih zemalja obuhvata period od XV do XIX veka i sabira radove osamnaest domaćih stručnjaka iz oblasti istoriografije, etnologije i istorije umetnosti. Nakon sprovedenih istraživanja poznatih izvora i korišćenja dosad neobjavljenih materijala, autori priloga prikazali su ovo razdoblje iz jednog sasvim novog ugla – ugla pojedinca – približivši nam njegovo shvatanje, razumevanje i doživljaj različih situacija iz svakodnevnog života.
Cena 1944 dinara; cena u pretplati 972 dinara

ČOVEK RENESANSE
priredio Euđenio Garin
prevod s engleskog, francuskog i italijanskog: Jelena Kosovac, Jasna Vidić i Julijana Vučo
Puna cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara

LIKOVI STAROG EGIPTA
priredio Serđo Donadoni
prevod s italijanskog, francuskog, engleskog, nemačkog i ruskog: Mila Samardžić, Đorđe Trajković, Maja Anastasijević i Vladimir Rančić
Cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara

VIZANTINCI
priredio Guljelmo Kavalo
prevod s nemačkog, engleskog i francuskog: Jelena Kostić, Bogdana Đukić i Đorđe Trajković
Cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara

Tri nova naslova iz serije Čovek u istoriji u kojoj najeminentnija pera savremene istoriografije pišu o tipovima ljudi karakterističnim za određeno doba. Kroz ove knjige upoznajemo svakodnevni život pripadnika različitih društvenih slojeva (građanin, sveštenik, umetnik, vladar, opatica...), pitanja socijalnog i ličnog identiteta, ljudska pregnuća i nadanja koja su stvorila zapadnu civilizaciju.

Frenklin L. Ford
EVROPA REVOLUCIJA 1780–1830
prevod s engleskog: Ksenija Todorović
Sveobuhvatan pregled istorije evropskog kontinenta od 1780. do 1830. godine koji uključuje društvena, ekonomska, administrativno-upravna i intelektualna pitanja evropske prošlosti, sagledana kroz prizmu političkih događaja. Ova knjiga kompletira seriju naslova u ediciji Polis koji se bave opštom istorijom Evrope.
Cena 1404 dinara; cena u pretplati 702 dinara


AGORA / sociologija, filozofija, psihologija
Žan Servije
ISTORIJA UTOPIJE
prevod s francuskog: Vera Pavlović
Baveći se istraživanjem istorije utopija, profesor na univerzitetu u Monpeljeu Žan Servije, otkrio je da ona nudi mnogo više od antologije imaginarnih putovanja. Tema „grada koji zrači“, aktuelna u svim istorijskim razdobljima - za ovog autora predstavlja simboliku sna koji nam donosi smirenje jer nas vraća našim počecima i udaljava od neizvesne, strepnjom ispunjene sadašnjosti. Više nego istorija, ova knjiga je promišljanje istorije, mogući ključ za razumevanje savremenog sveta.
Cena 972 dinara; cena u pretplati 486 dinara

Gizela Bok
ŽENA U ISTORIJI EVROPE
prevod s nemačkog: Ljubinka Milenković
U knjizi Žena u istoriji Evrope Gizela Bok sabrala je svoja dugogodišnja istraživačka iskustva i znanja o evropskoj raspravi o rodnim odnosima i pružila iscrpan uvod u jednu od najvažnijih tema iz istorije kontinenta.
Cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara

Toni Liversaž
KELTI U EVROPI
prevod s danskog: Milena Rudež
Kelti – ko su oni i šta znamo o njima? Šta je to što nas fascinira kod ovog evropskog naroda koji iza sebe nije ostavio pisane spomenike niti ikada stvorio vlastitu državu, a ipak se u jednom istorijskom trenutku naselio širom Evropskog kontinenta – od Engleske i Francuske do Balkana i Male Azije. Autorka je, kako sama ističe, pokušala da odgovori na ta pitanja i zainteresuje čitaoce za ovaj izuzetan deo evropske kulturne baštine.
Cena 648 dinara; cena u pretplati 324 dinara

Kit Outli
EMOCIJE - Kratka istorija
prevod s engleskog: Aleksandra Čabraja
Profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu Kit Outli u svojoj zanimljivoj studiji istražuje razvoj emocija kroz istoriju iz ugla pojedinca kao i različitih kulturnih sredina. Emocionalna inteligencija, svest i emocije, emocionalni poremećaji, samo su neke od tema koje pokreće ovo zanimljivo i inspirativno štivo.
Cena 864 dinara; cena u pretplati 432 dinara

Vesna Đukić Dojčinović
KULTURNI TURIZAM – Menadžment i razvojne strategije
Kultura koja se u vreme socijalizma oslanjala na državni proračun, sada izlazi na tržište i u turizmu vidi savršenog partnera. Autorka razmatra različite probleme koji proizlaze iz te promene, uči nas kako da im pristupimo i, konačno, kako da se s njima izborimo.
Cena 972 dinara; cena u pretplati 486 dinara

Milena Dragićević-Šešić, Sanjin Dragojević
MENADŽMENT UMETNOSTI U TURBULENTNIM OKOLNOSTIMA
Autori razmatraju ključne izazove koji se nameću kulturnim ustanovama i organizacijama u izrazito turbulentnim okolnostima kakve postoje u zemljama u tranziciji. Cilj publikacije jeste utemeljenje posebnog tipa umetničkog menadžmenta, koji će s jedne strane insistirati na očuvanju vrhunskog kvaliteta, dok će s druge strane, poklanjati pažnju odabiru i primeni onih znanja i veština koje najbolje odgovaraju delovanju u nestabilnom okruženju.
Cena 864 dinara; cena u pretplati 432 dinara


GRAL / beletristika
Daglas Glaver
ONA
prevod s engleskog: Đorđe Krivokapić
Knjiga nas nanovo vraća počecima kanadske istorije i susretima kanadskih starosedelaca s prvim evropskim avanturistima. Autor iscrtava čudesnu zonu delirijuma u kojoj se rase, rodovi, jezici i ideje sastaju i govore o svemu onome čega u istorijskim knjigama nema.
Cena 540 dinara; cena u pretplati 270 dinara

Mišel Tramble
CRNA SVESKA
prevod s francuskog: Ljiljana Matić
U svom najnovijem romanu Mišel Tramble ostaje veran likovima sa društvene margine. Mlada konobarica poverava se svom dnevniku razotkrivajući mračni svet koji je okružuje, ujedno tragajući za sopstvenim identitetom.
Cena 540 dinara; cena u pretplati 270 dinara

Taib Salih
SEZONA SEOBE NA SEVER / drugo izdanje
prevod s arapskog: Srpko Leštarić
Zbog bajkovite intrigantnosti zapleta Britanci ovaj roman zovu „obrnuta 1001 noć“: radnja teče unazad, s pričom unutar priče (tu je i ključ tajanstvene sobe u koju se ne sme ući!), glavni pokretač zbivanja je eros, a obilje lascivnih slika izrazitije je nego u bilo kom ondašnjem zapadnjačkom romanu.
Cena 540 dinara; cena u pretplati 270 dinara

Peter Handke
DON HUAN
prevod s nemačkog: Žarko Radaković
U ovom romanu Handke nudi konačnu i jedinu istinu o čuvenom ljubavniku. Kroz pripovest samog Don Huana o sedam dana koje je proveo sa sedam prelepih žena, upoznajemo novo lice velikog zavodnika.
Cena 540 dinara; cena u pretplati 270 dinara

Danijel Kelman
JA I KAMINSKI
prevod s nemačkog: Dušan Hajduk-Veljković
Kelmanov roman Ja i Kaminski jeste satira o savremenoj kulturnoj industriji. Ova britka i ironična priča uzdrmava postojeće klišee i otkriva podmukle ambicije, često jedine vodilje kulturološke mašinerije i njenih članova.
Cena 540 dinara; cena u pretplati 270 dinara

Vinsente Blasko Ibanjez
MEĐU NARANDŽAMA
prevod sa španskog: Biljana Bukvić
Strasna ljubavna priča s početka XX veka dočarana mnoštvom mirisa i boja mediteranske Španije. Roman nanovo otvara sudbinska pitanja o iskušenjima na koja nailazi velika ljubav u malograđanskoj sredini.
Cena 540 dinara; cena u pretplati 270 dinara


ARS / umetnost
Ars musica / muzika
Roksanda Pejović
MUZIČKI INSTRUMENTI SREDNJOVEKOVNE SRBIJE
Knjiga Muzički instrumenti srednjovekovne Srbije rezultat je višegodišnjih istraživanja Roksande Pejović. Polazeći od činjenice da su muzički instrumenti imali svoje mesto na srpskim likovnim predstavama – počev od Mirosljavljevog jevanđelja, preko manastirskih fresaka, pa sve do štampanih knjiga – ova autorka sprovodi brojne komparativne zahvate, utvrđujući njihove srodnosti i razlike sa instrumentima u Vizantiji, Rumuniji, Bugarskoj, kasnije i Grčkoj.
Cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara

Ars scena / pozorište
Juka O. Mietinen
KLASIČNO POZORIŠTE JUGOISTOČNE AZIJE
Prevod s engleskog: Ivana Ašković
Na području jugoistočne Azije postoje stotine, možda i hiljade različitih formi pozorišta i plesa, a mnoge su deo ritualnih tradicija manjinskih etničkih grupa. Ova knjiga se prevashodno bavi klasičnim tradicijama čije je izvođenje još uvek prisutno i čiji je scenski nastup i dalje mogućan. Najviše pažnje posvećeno je Burmi, Tajlandu i Indoneziji, predstavljene su i pozorišne forme Kambodže, Laosa i Malezije, zemalja u kojima klasične tradicije polako nestaju i koje strani posetioci teško mogu da vide i upoznaju.
Cena 864 dinara; cena u pretplati 432 dinara

Ars figura / teorija
FOTOGRAFIJA
priredila Liz Vels
prevod s engleskog: Paula Miklošević i Katarina Radaković
Knjiga daje pregled konceptualnih pitanja vezanih za fotografiju i razmišljanja o fotografskim slikama.U njoj se fotografski snimci posmatraju kao artefakti, koji se upotrebljavaju na različite načine i u brojnim situacijama, a fotogafija postaje niz aktivnosti u različitim kontekstima. Ova knjiga se u suštini bavi čitanjem fotografije, a ne njenom proizvodnjom.
Cena 1512 dinara; cena u pretplati 756 dinara

Đulio Karlo Argan, Akile Bonito Oliva
MODERNA UMETNOST 1770–1970–2000 II
prevod s italijanskog: Milena Marjanović
Drugi tom koji potpisuje Đulio Karlo Argan, donosi iscrpne analize umetničkih tvorevina „Plavog jahača“, Pariske škole, nadrealizma, metafizičkog slikarstva. Argan se posebno osvrće na stvaralaštvo Le Korbizjea, Valtera Gropijusa, Pita Mondrijana, Pikasa, Braka, Dišana, Kandinskog, Miroa...
Cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara

Ars cinema / film
Žak Omon
TEORIJE FILMA
prevod s francuskog: Tina Trajković-Filipović
Knjiga sadrži najznačajnije teorije o filmskoj umetnosti poznatih sineasta i filmskih stvaralaca. Budući da su nastale na osnovu bogatog iskustva, ove teorije su nezaobilazna literatura za sve koji se filmom bave profesionalno, ali i zanimljivo štivo za brojne ljubitelje filmske umetnosti.
Cena 756 dinara; cena u pretplati 378 dinara

Žak Omon, Mišel Mari,
ESTETIKA FILMA
prevod s francuskog: Jasna Vidić
Studija pruža kompletan uvid u višestruke aspekte filmske estetike i bavi se jezikom filma, zatim montažom, likovima i filmom kao spektaklom. Delo se oslanja na istoriju umetnosti, književnu teoriju i psihoanalizu, ali ne zahteva od čitaoca posebnu stručnu upućenost.
Cena 756 dinara; cena u pretplati 378 dinara

Mira i Antonjin Lim
FILM U ISTOČNOJ EVROPI
prevod s engleskog: Marija Ilić
Igrani film je u Istočnoj Evropi bio i ostao značajna komponenta kulturne scene i na političku sferu uticao je iskrenošću koja je uvek bila svojstvena umetnicima u ovoj oblasti. Ova zanimljiva studija nudi iscrpan pregled filmskog stvaralaštva u zemljama Istočne Evrope posle 1945. godine.
Cena 1080 dinara; cena u pretplati 540 dinara


MULTIMEDIA / medijske studije
UVOD U IZUČAVANJE MEDIJA
priredili Adam Brigs i Pol Kobli
prevod s engleskog: Irena Šentevska
Knjiga ima za cilj da proširi znanja o medijima koja su zasnovana na svakodnevnom praćenju radija, filmova, televizije, novina, časopisa itd. Potrošnja medijskih proizvoda drugačija je aktivnost od razumevanja strukture tih proizvoda i procesa njihovog nastanka.
Cena 1620 dinara; cena u pretplati 810 dinara


MARKETING / marketing
Sebastijan Nouks, Ijan Mejdžor, Alan Grinvud, Dominik Alen, Mark Gudman
UPRAVLJANJE PROJEKTIMA – Kako završiti posao na vreme
i u skladu s budžetom
prevod s engleskog: Jovan Jovanović
Projekti su ključni za budućnost svakog preduzeća, jer omogućavaju uspešno obavljanje složenih zadataka koji izlaze iz okvira svakodnevnog, rutinskog poslovanja.
Cilj ovog priručnika jeste da menadžerima pomogne u usavršavanju upravljanja projektima i pruži im korisna uputstva zasnovana na uspešnoj praksi, uputstva kojima se smanjuje zavisnost od spoljne podrške i izbegavaju uobičajeni problemi.
Cena 756 dinara; cena u pretplati 378 dinara

Dejvid Džober, Džef Lankaster
PRODAJA I PRODAJNI MENADŽMENT
prevod s engleskog: Mirjana Ivanji
Ova obimna studija razmatra problem prodaje u pet tematskih celina: kroz ulogu prodaje u širem kontekstu marketinga, tehniku i praksu prodaje, oblike i kanale prodaje, menadžment prodaje (obuka, motivacija i organizacija) i kontrolu prodaje. Štivo je idealno za studente marketinga i poslovnih studija, kao i za praktičare u ovoj oblasti.
Cena 1296 dinara; cena u pretplati 648 dinara


BIBLIOTEKA B+ / bibliotekarstvo
Antonio Đardulo
KONZERVACIJA KNJIGA
prevod s italijanskog: Sanja Ćorović
U najširem smislu, ovaj rad namenjen je zaposlenima u bibliotekama – ima za cilj da ih profesionalno osposobi za trajnu zaštitu bibliotečke građe koja im je poverena. Autor nudi obilje podataka o konzervaciji knjižarskog materijala, što omogućuje širenje znanja i razmenu iskustava s ostalim stručnjacima iz ove i srodnih oblasti.
Cena 756 dinara; cena u pretplati 378 dinara

Iv Fransoa le Koadik
NAUKA O INFORMACIJAMA
prevod s francuskog: Vesna Injac-Malbaša
Ubrzan tehnološki razvoj pomera granicu nauke o informacijama iz papirnate u digitalnu sferu. Tema knjige je izmenjena uloga zaposlenih u informacionom sektoru (izdavača, knjižara, bibliotekara, dokumentarista, konzervatora...), dakle svih onih koji se bave stvaranjem, skladištenjem, korišćenjem informacija i komunikacijom. Njihov posao sve više je vezan za informacije, a sve manje za knjige, dokument, sam objekat.
Cena 756 dinara; cena u pretplati 378 dinara


DIDAKTA / pedagogija
Derek Bok
UNIVERZITET NA TRŽIŠTU – Komercijalizacija visokog školstva
prevod s engleskog: Jovana Popović
Da li je sve u okviru univerziteta na prodaju ukoliko je cena povoljna? U ovoj knjizi, jedan od vodećih američkih prosvetnih stručnjaka upozorava na to da je odgovor na ovo pitanje suviše često potvrdan. Derek Bok istražuje napore univerziteta da novčane fondove uvećaju ne samo sportom, već, sve češće, obrazovanjem i istraživanjima. On pokazuje kako takvi poduhvati podrivaju osnovne akademske vrednosti i ukazuje na to šta univerziteti mogu da učine da to spreče.
Cena 756 dinara; cena u pretplati 378 dinara


MUSEUM / muzeologija
MUZEJ I PUBLIKA
grupa autora
prevod s francuskog: Gorica Todosijević, Vladana Stanojević i Lora Ristić-Burai
Shvatanja o muzejima, njihovom trajanju i nepromenljivosti poslednjih decenija znatno su se izmenila. Muzeji su postali fleksibilnija institucija, osetljivija na prostor i vreme u kojem postoji, bliža životu, potrebama i željama svojih korisnika.
Tekstovi sabrani u knjizi ukazuju na raznovrsne ideje koje sprovode francuski muzeji u radu s publikom i otvaraju široke vidokruge primenljive i u našim uslovima.
Cena 756 dinara


OPSTANAK / ekologija
Franses Mur Lape, Džozef Kolins, Piter Roset
DVANAEST MITOVA O GLADI U SVETU
prevod s engleskog: Ivana Čorbić
Tri istaknuta svetska stručnjaka razotkrivaju najčešće zablude i predrasude vezane za problem gladi u svetu. Autori razmatraju uzroke i okolnosti u kojima ljudi gladuju kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Ova knjiga sadrži provokativnu poruku koja obara mitove i ukazuje na moguća rešenja problema gladi širom sveta.
Cena 864 dinara.