Nebojša Amanović VLADIMIR TODOROVIĆ, SVETA LOZA NEMANJIĆA “Atos”, Kragujevac, 2005

 

 

Renomirana kragujevačka izdavačka kuća “Atos”, ovih dana oglasila se jednom specifičnom fotomonografijom, u luksuznom plastificiranom izdanju. Reč je o lozi Nemanjića.

 

Na prvopj strani ove jedinstvene fotomonografije, predstavljeni su Sveti car Uroš, Prepodobni Joasef Meterorit, Marija Angeliina, Sveta carica Jelena, Car Dušan, Sveta kneginja Milica, Sveti velikomučenik Lazar Hrebeljanović, Stefan Prvovenčani, Sveti Sava, Prepodobna Anastasija, majka Svetog Save, Sveti Simeon Mirotoćivi, Tihomir, veliki Župan.

 

Sa druge strane ove zidne fotomonografije, namenjene pre svega učenicima i studentima, ali i svima koji žele da se upoznaju sa korenima naše istorije, prikazani su manastiri, svetinje i hramovi umetnosti i kulture Srpskog naroda. Tu su Đurdjevi stupovi, Studenica Hilandar, Žiča, Mileševa, Pećka Patrijaršija, Sopoćani, Gradac, Morača Arilje, Papraca, Crkva u Hilandaru, Kraljeva crkva u Studenici, Gračanica, Dečani, Matejča, Krka, Ravanica, Ljubostinja i Veliki Meteori.

 

Ono sto je za čitaoca važno, jeste da se ispod svake fotografije pomenutih manastira nalazi kratak istorijat manastira sa podacima o zadužbinaru. Inače, ovaj projekat je urađen uz blagoslov episkopa zvorničko tuzlanskog gospodina Vasilija Kačavende, koji je do početka septembra bio i administrator eparhije šumadijske.