Nebojša Amanović, DRAGINJA SIMIĆ - LAZAR »Kalenić«, Kragujevac 2005.

 

 Autor monografije o šumadijskom manastiru »Kalenić«,  jednom od najstarijih u eparhiji šumadijskoj, prof.dr. Draginja Simić- Lazar, došla je, kako sama kaže još pre dvadeset godina na ideju da Francuskoj, gde inače živi i radi, a i čitavom svetu, predstavi ono najlepše i najvrednije što imamo.Odlučila se za manastir »Kalenić« ali ne samo zbog njegove lepote i značaja, već i zbog duboke i trajne emotivne vezanosti za prostor gde je provela jedan deo svog detinjstva.

 

 U celokupnom srpskom slikarstvu s kraja srednjeg veka,  slikarstvo »Kalenića« zauzima posebno mesto. Ono je najređe i najfi- nije. Važno je istaći savršenu harmoniju »Kaleničkog« živopisa, koji postoji i po vertikalnoj i po horizontalnoj lektiri. Ako se poveže prostrani raspored fresaka sa njihovim značenjem, »Kalenić« otkriva veliku erudiciju i nepogrešivost, pa to apsolutno čini čast onima koji su ga oslikali, već pre svega onome koje bio naručilac.

 

 Naručilac živopisa morao je biti veliki teolog, jer je slikar stvo »Klenića« teološki originalno i nepogrešivo koncipirano. Sa sigur nošću se ne može tvrditi ni ko je bio naručulac, ni ko je koncipirao »Klenički« živopis, ali je najverovatnije da se radi o, takođe, nepoznatom episkopu-ingerencije episkopa u vezi živopisanja hramova bile su najveće, a njihova uputstva presudna. Želja autora ove nadasve izvrsne monografije je, da između nas i sveta uz pomoć umetnosti, izgradi skromne mostove koji će nas povezivati.

       

 

 Izlaskom ove monografije na svetslost dana, želja autorke će svakako biti ispunjena. Inače, manastir »«Kalenić« je bez sumnje,  u dalekoj i bližoj prošlosti stradao najviše od svih šumadijskih manastira, pa je zbog toga i zbog svoje lepote i umetničkih vrednosti,  zaslužio dostojnu i reprezentativnu monografiju.