Dragoslav Paunesku

LJUBOMIR ŠIMUNIĆ

- Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Avgust 2005.

 

 

 Krajem avgusta ove godine, beogradskoj publici se izlozbom fotografija predstavio Ljubomir Šimonic.

 

 Šimulic je na vreme uocio da ce urbanizam, odnosno moderna arhitektura narednih godina, iscupati Beogradu patinu- dusu koja je bila rasuta po mnogim dvoristima, stepenistima, kapijama od kovanog gvozdja, fasadama starih kuca. Zbrisana su dvorista- oaze toplog, obojenog, ispricivog, da bi njihova mesta, zauzele zgrade- metalizirana cudovista. Kakav apsurd!

 Pre svega na fotografijama Simunica uocljiva je likovnost, odredjena sfumaticnost koju su u svojim delima upraznjavali renesansni majstori. I zaista, Simunicu su fokusiranje raznih segmenata starih dvorista, oguljenih kapija, propalih fasada, omogucili da na jedan topao, lirski nacin, prepozna likovni (koloritni) naboj i zabelezi ga fotoaparatom, brzo, munjevito, ne bi li se jos koliko sledeceg casa ceo taj prostor (ta atmosfera) poceo da menja- urusava.

 Hvala Ljubomiru Simunicu (slikaru i sineasti) sto je svojim fotoaparatom sacuvao od zaborava na ovakav (likovni) nacin, urbanu arheologiju naseg grada.

 

Ljubomir Simunic je rodjen u Beogradu, gde je studirao na fakultetu dramskih umetnosti. Godine 1970. poceo je da snima alternativne filmove.Na festivalu aternativnog filma u Hyeres-u (Francuska) 1979. je dobio nagradu kritike za filmsku trilogiju "Pression". Fotografijom se bavi od 1978. Njegov fotografski rad se sastoji iz nekoliko ciklusa: Porodicni album, Beogradske noci i dani, Prljavi snovi, Tajni zivot beogradske periferije. Ciklus- U potrazi za izgubljenim slikama detinjstva, je nastao za vreme bombardovanja Beograda 1999. Za svoj fotografski rad je dobio mnoga priznanja i nagrade. Zivi i radi u Beogradu.