LJubiša Vasiljević

 

PORTRETI SRPSKIH VLADARA U SREDNJEM VEKU, 23. jun-10. jul 2005. godine

 

 

Narodni muzej Kruševac je, u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, u okviru obeležavanja ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti, priredio program koji je istovremeno prikladan i atraktivan. U Velikoj Sali Narodnog muzeja Kruševac otvorena je izložba pod nazivom "Portreti srpskih vladara u srednjem veku".

Na izložbi su predstavljene kopije srednjovekovnih fresaka na kojima su prikazana svi srpski srednjovekovni vladari, počev od prvog srpskog krunisanog kralja-zetskog vladara Mihaila (XI vek), zaključno sa dinastijom Brankovića. Autori izložbe su istoričari umetnosti Bojan Popović, kustos Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu (istovremeno i autor teksta u pratećem katalogu) i Branislav Cvetković, viši kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se na jednom mestu vide portreti srpskih srednjovekovnih vladara, kao i da se osveži sećanje na freske iz naših najpoznatijih manastira. Portret je u srednjom veku predstavljao sastavni deo ktitorskih prava zadužbinara. Osnova vladarske ktitorske predstave bila je težnja da se ispuni lični čin vernosti i prikazivanje vladara kao branioca hrišćanstva.

Imajući u vidu da je u stalnoj postavci Narodnog muzeja Kruševac izložen veliki broj kopija srpskih srednjovekovnih fresaka, posetilac Muzeja je, u toku trajanja izložbe, imao retku priliku da se upozna sa najvećim dometima srpskog živopisa.