SOLRUNN NES, Ikone iz Norveške

Kuća Đure Jakšića

2-20.juni 2005

 

 

 Veoma smo blagodarni slikarki Solrun Nes za ovo prijatno izenađenje. Zaista je pravo otkriće videti ikone koje nam dolaze sa severozapada Evrope, a živopisane u tradiciji istočno Pravoslavne Crkve. Ovde u Srbiji, gde se takav ikonopis neguje vekovima, do danas nismo imali prilike da vidimo plodove jednog toliko dubokog i autentičnog interesovanja za ikonografiju u Norveškoj. Slično tome, raste zanimanje za 'teologiju u bojama' i u mnogom drugim zemljama širom sveta, što svedoči o procesu zbližavanja i otvaranja novih horizonata upoznavanja, dijaloga i saradnje između kultura. A posebno je veliko interesovanje primetno u rimokatoličkim sredinama.

 

 Ikonopisac i istoričar umetnosti Solrun Nes je već dvadeset godina opčinjena umetnošću vizantijskog kulturnog prostora i profesionalno se bavi ikonopisom u gradu Bergenu, na zapadnoj obali Norveške. Izlagala je širom svoje zemlje i Zapadne Evrope, kao i u Australiji i Aziji. Ovo je njena prva izložba na Balkanu.

 

 Inače, ovaj projekat predstavlja deo programa 'Izložbe ikona Balkana', u čijem će sklopu ove godine biti prikazane savremene ikone zemalja Balkana - prvo u Bergenu od sredine juna do avgusta (Korskirken – crkva iz 12. veka) a zatim i u Stavangeru u vreme Božića (Art centar Kulturhus). Direktor i kustos tih izložbi je g. Lazar Predrag Marković. Izložbu je otvorio nadbiskup beogradski, g. Stanislav Hočevar.

Publici se obratioi zamenik ambasadora Norveške, g. Svere Johan Kvale i

o. Vlada Vukašinović, magistar bogoslovskih nauka. www.balkan-icons.com