Bratislav Ljubišić

VESNA GOLUBOVIĆ

Likovna galerija Kulturnog centra

Maj 2005.

 Uveliko je našim prostorom zavladao slogan „Svtsko a naše“! Međutim, mnogi će se iznenaditi, ali on nije ništa novo. Eto: mi smo Hrišćani, to je svetska religija a nije naša: primili smo je. Pre toga smo bili mnogobošci. Istina, kako stvari stoje u našoj dnevnoj politici i sada smo ponovo mnogobošci s obzirom koliko bogova nama vlada. Posle primanja Hrišćanstva, primili smo i neke druge oblike civilizacije i kulture. Tako, saznali smo da je civilizacijski kod i ratovanje i rušenje. Ali, primili smo još nešto da stalno ističemo neku starost.

„Svetsko a naše“ o tome je naširoko pričao Rastko Petrović govoreći da „... dok ne prebolimo Evropu, nećemo znati šta je vredno kod nas“. Posle desetak godina, ponovo je zavapio: „Preboleli smo Evropu, ali joj ništa o nama nismo rekli.“ I zaista: imali smo impresionizam, fovizam, ekspresionizam, Vizantijski stil smo zvali našim, intimizam, socrealizam, apstrakciju, enformel, popart, opart, postmodernzam Ne može nam niko reći ni to da ismo imali barok, da nam peredvižnjici nisu bili uzori, da smo zaboravili futuriste. Da nam je postvarivanje slike iliti uticaj osamnaestog veka iz Holandije promakao. Pa i tzv. Milutinova dvorska škola nije sto posto naša – doneli je Grci Eutihije i Mihajlo. Moram da priznam još nešto: možda sam nešto zaboravio. Ali, tzv. Internacionalni stil koji imamo i koji verovatno udružuje i nadrealizam, romantizam i realizam, sve zadovoljava.

I tako: pred nama je izložba koja je slika i prilika svega onoga što se od 1981. događa. Naše gore list, koji trenutno živi u Njujorku, ne propušta da nas podseti kako sve ono što smo videli na Bijenalima u Veneciji a radili neki Francuzi, Belgijanci i ini umetnici, može i ona. Njoj geometrizam i apstrakcija nije strana jer je Ćelićev đak. Zna da crta po zidovima – to je na zapadu moguće. Od njih smo preuzeli grafite i slikanje po spoljnjim zidovima.Znam da ćete biti zbunjeni kada uđete u galeriju i vidite neke dezene po zidovima – filozofiju prave i debele štrafte već nam je objasnio Ugren, i nekoliko nacrtanih likova. Skoro bi se reklo slobodnom rukom da nam nije poznata upotreba šablona i projektora. Onome ko još sumnja namenjen je dividi katalog. Ostali naka tamte. To vam je „Naše a svetsko“

Vesna Golubović je rođena u Banjaluci 1955. godine. Školovanje je okončala u Beogradu 1986. Živi u Njujorku od 1981. godine.