Davor Salom

EVROPSKI DAN JEVREJSKE KULTURE
Imamo priliku da vas informisemo da 2-og Septembra 2005 u Skoplju bit ce postavljen kamen temeljnik za Muzej Holokausta makedonskih Jevreja.
OvogodiĆĄnja tema "JEVREJSKA KUHINJA I NASLEDJE
Od 1999 23 zemlje Evrope obelezavaju : "Evropski dan jevrejske kulture "
Svake godine u prvoj nedelji septembra ( pocevsi od 1999 godine ) 23 zemlje Evrope "otvaraju " vrata svojih opstina, muzeja, sinagoga da bi kroz predavanja, razgovore, koncerte, izlozbe, filmske projekcije, druzenja, upoznali svoje sugradjane sa bogatom jevrejskom tradicijom i kulturom.
Neosporno da je jevrejska zajednica u Srbiji otvorena tokom cele godine Ne samo za svoje clanstvo vec i za brojne prijatelje, komsije, sugradjane. No na ovaj Evropski dan jevrejske kulture zemlje Evrope i njihove zajednice se ujedinjuju u zajednickom projektu.
Dan je jedinstven po tome sto uvek ima zadatu temu Ovogodisnja tema manifestacije je:" Jevrejska bastina i gastronomija"
Francuska jevrejska zajednica je dosla na ideju 1996 godine da organizuje manifestaciju kulturnog sadrzaja u cilju zblizavanja sa sredinom u kojoj zivi i radi . Ubrzo su ideju prihvatile i ostale zemlje :Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Nugarska, Hrvatska, Holandija, Ceska republika, Danska, Finska, Francuska, Nemacka, Grcka, Madjarska, Italija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovacka, Spanija, Svedska, Svajcarska, Turska, Velika Britanija, a od 2003 godine i Srbija .
Ceo program se organizuje uz pokroviteljstvo medjunarodnih jevrejskih organizacija : Evropskog Saveta za jevrejske opstinske, Bnai Brith Evropa, Caminos de sefarad i kroz saradnju sa lokalnim organizacijama i institucijama. Nasa zajednica ce se 2005 godine po treci put ukljuciti u u program i kroz odgovarajuce sadrzaje predstavice se svojim sugradjanima u Beogradu, Novom Sadu, Subotici.
U saradnji sa lokalnim gradskim vlastima jevrejska zajednice u Srbiji ce se ukljuciti i na ovaj nacin potvrditi da su deo Evropske zajednice naroda .
www. jewisheritage.org