Neli Eterović Slot

Muzej minijatura savremene umetnosti, Bloemenmarkt (Pijaca cveca)

 

 

U samom centru Amsterdama, na Bloemenmarkt-u (Pijaci cveca), otvoren je u decembru prosle godine muzej minijatura u ulaznom holu velike moderne zgrade Fortis banke. Ovaj neobicni muzej osnovan je od strane bracnog para, galerista Ria i Lex Daniels-a pre 12 godina. Do nedavno Daniels-ova umetnicka kolekcija nalazila se u Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu. Novcem sakulpljenim prodajom mini kataloga, pomogan je fond za istrazivanje raka kod dece. Nakon vise od jedne decenije, odluceno je da se muzej prebaci na drugu lokaciju, prvenstveno iz bezbedonosnih razloga. U medicinskom centru, koji je bio non-stop otvoren, umetnicka dela nisu mogla na odgovarajuci nacin da budu zasticena od kradje. Narocito nocu, kada je bilo malo kontrole, tesko je bilo zastiti umetnicka dela od kradje.

Osobenost ove umetnicke zbirke cine dimenzije slika, skulptura i fotografija, koje ne prelaze 10 X 10 X 10 cm. U toku godina kolekcija je obogacena novim delima. Muzej minijatura trenutno poseduje oko 1700 umetnickih dela, oko 700 umetnika iz 70 zemalja. Najveci deo zbirke nastao je po nalogu, porudzbinom, pojedina dela su poklonjena od strane umetnika, a pojedina su pozajmljena na odredjeni vremenski rok. Postavka izlozbe je stalna, ali postoji ideja da se u skoroj buducnosti organizuju samostalne izlozbe umetnika cija su dela zastupljena u ovoj kolekciji .

Muzej minijatura je privlacan i neobican ne samo zbog minijaturnih dimenzija dela, nego i zato sto se kroz postavku izlozbe moze pratiti razvoj modernih strujanja u umetnosti : pocev od Cobre ( naziv dolazi od skracenice, odnosno pocetnih slova gradova Copenhagen,

Brussel i Amsterdam - medjunarodnog udruzenja slikara i pisaca osnovanog u Parizu 1948 godine, koji su inspiraciju nalazili u decjim crtezima, delima Miro-a i Dubeffet-a kao i primitivne umetnosti Nove Gvineje), do post modernizma, od fluxus-a do grafita, od francuske figuracije do after nature.

Od umetnika iz drugih zemalja zastupljeni su svojim delima: G.Baselitz, L. Bougeois, S.Chia, M.Dumas, G.Forg, D.Hirst, M.Klein, I.Knoebel, S. LeWit, R.Lichtenstein, R.Longo, Panamarenko, A.Penck, L.Weiner, V.Vasarely i dr. a od holandskih umetnika treba pomenuti Karel Apel, W.Schippers, R.Scholte, C. Westerik E.Olaf, Atelje van Lieshout i dr.

Minijaturna umetnicka dela su vlasnistvo muzeja i nisu na prodaju. Ulaz u muzej je besplatan. Pozicija muzeja je izuzetna. Nema prometnijeg mesta u Amsterdamu nego sto je cuveni Bloemenmarkt ( Pijaca cveca). Malo koji turista tokom svog boravka u ovom gradu, bar jednom ne prodje pijacom cveca, a najveci broj i kupi po neku lukovicu cuvenih holandskih lala. Muzej minijatura predstavlja pored svoje neobicnosti, u izvesnom smislu i malu oazu, u koju se za trenutak slucajni prolaznik ili ljubitelj umetnosti moze skloniti od gužve i žamora ulice. Jedina mana muzeja je vreme posete. Naime, kolekcija se moze videti i obici samo u vreme kada je zgrada banke otvorena, dakle do 16.30 i ne za vreme vikenda.