DANI POLJSKE KULTURE

Muzej primenjene umetnosti

12. V – 5. VI 2005.

Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske organzovao je izložbu „Savremeni poljski nakit Umetničke galerije u Legnici“ i izložbu „Pre i posle“ autorskog nakita prof. Joakima Sokulskog

 

Poljski plakat“ u Galeriji Žad i seriju dokumentarnih i kratkometražnih filmova

 

 

Grad Legnica u Poljskoj je već dugo žarište neograničene stvaralačke energije, forum za avangardne predstave i umetničke konfrontacije; kultno mesto umetnika i nakita u Poljskoj.Izložbu naslovljenu “Savremeni poljski nakit iz Legnice” organizuje Galerija umetnosti u Legnici, institucija sa dugom tradicijom i velikim međunarodnom ugledom u predstavljanju, promociji i dokumentovanju savremenog nakita u Poljskoj.

 

Stvaralaštvo Joakima Sokulskog odlikuje jednostavnost i čistota forme zasnovana i ostvarena skoro inženjerskom preciznošću što ga ga kod umetničke kritike određuje kao predstavnika geometijskog stila i inžinjerskog ѕlatarstva. Takav utisak podržava dodatno umetnikova sklonost ka novim materijalima, alatima i tehnologijama što ga u ovoj oblasti čini pionirom i inovatorom i van granica poljske. Otuda ne iznenađuje veliki broj nacionalnih i međunaronhih priznanja kao i izložbi u prestižnim muzejima i galerijama koje upotpunjavaju plodnu umetničku biografiju Joakima Sokulskog.

 

 

 

Pored autora prof. Joakima Sokulskog, na konferenciji za novinare učestvovao je ministar, savetnik Ambasade Republike Poljske gospođa Malgorzata Wierzbicka, umetnik Bata Knežević i direktor Muzeja Ivanka Zorić.