Bratislav Ljubišić

ZORICA BAJIN ĐUKANOVIĆ

Galerija Grafički kolektiv, 18-30. oktobar 2004.

 

Fotografije Zorice Bajin Đukanović podsećaju na vreme kada je nekontrolisana strast roka rađala koliko osećaj slobode i jedinstva toliko i individualno pravo na posebnost”, piše u predgovoru kataloga Petar Popović. Naravno, s tim se ne treba apriorno složiti pogotovo što deminutiv - podseća - umanjuje stvarnu vrednost bilo kog umetničkog dela. Ako fotografija samo podseća onda je ona neuspela. Ali ako zaista jeste dokument, može joj se verovati tačnost i potpunost onog trenutka kada je vreme zaustavljeno - onda je to sasvim nešto drugo. Memento na vreme kada je sastav Ekaterina velika bila In i izazivao posebnu pažnju, je uobličen i likovno doteran dokument. Naravno, fotografija zahteva istančani osećaj za vidljivo: ako se umetnik uplaši što će iluzija o produbljenosti prostora usahnuti i biti neuverljiva onda za njega bavljenje fotografijom i jeste mora. No, ako se hrabro upusti u istraživanje samog motiva a ne njegovim smeštanjem u prostor onda dobijamo sjajna ostvarenja. Svakako da se u sve to može uplesti i tehnee: različiti razvijači i višestruke ekspozicije, onda je to bekstvo od prirode koja se slika u prirodu samog medija. I jedno i drugo imaju ravnopravnost građanstva i ne postoji prevaga bilo koga. Ali, pravilo je jasno: ili jedno ili drugo. Kombinovanje samo uvodi u nejasnoću.

Zorica Bajin Đukanović prihvatila je princip da se bavi objektom na način kakav je najednostavniji: jeste da će se dogoditi aranžman, ali će on biti prirodani deo jedne zanimljive igre. Kao takav on postaje dokument koji je svedočanstvo o mogućem. O jednoj generaciji koja se zabavljala na način kako to kultura roka zahteva. Mnogo neočekivanog, iznenadnog, baš kao što je i sam zvuk koji se proizvodi. Ima na izložbi portreta, gegova, grupnog imidža. Ima i beleženja samog događanja. Dakle, bogatstvo.

Zorica Bajin Đukanović rođena je u Mostaru, 1952. godine. Diplomirala je književnost na Filološkom fakultetu. U statusu slobodnog umetnika je od 1991. godine. Radi u oblasti novinske, primenjene i izložbene fotografije. Ovo joj je dvanaesta samostalna izložba. Živi u Beogradu.