Nada Iković

UMJETNICI JUBILEJU, 1879-2004.

Foaje Osnovne školeNjegoš

 

Posred kolorističkog pejsaža Bjelopavlića, između nekadašnjih gradova Birziminijuma, Anderbe, Martinićke Gradine smješten je Spuž.

Na raskrsnici civilizacijskih mijena, sa njegove monumentalne citadele smjenjivali su se simboli različitih boja. U živopisnosti ovoga mjesta već 125 godina pulsira njegova edukativna i kulturna ustanova - osnovna školaNjegoš”.

Iz njenih skamija, prosvetarski misionari su, strpljivo, znanjem i ljubavlju odpremali mnoge generacije. Trudili su se kod svojih učenika pobude radoznalost prema saznanju, emotivnost prem čovjeku, strast prema umjetnostima. Naročit uspjeh su postizali u njegovanju likovnosti, što potvrđuju mnogobrojna priznanja iz zemlje i svijeta.

Prisustvom 35 likovnih autora Crne Gore na ovoj izložbi, između ostalih: Nikola Gvozdenović, Brato Brajović, Zvonko Pavličić, Anka Burić, Nataša Đurović, Srđan Kovačević, Branislav Sekulić, Slavica Gvozdenović... škola ima rijetku privilegiju da očiglednu nastavu iz ove umjetnosti učini elitnom. Istovremeno se prezentujući kao kulturni centar mjesta, kao Škola-Galerija.

Zastupljene kompozicije su projekcija ekspresionističkih izraza autora. Čovjek i priroda su im dominantne teme, ne kao jednostrano oponašanje prirode, već prikaz njihovih emotivnih stanja. Oblici na ovim slikama, skulpturama, grafikama i crtežima su tek prividno realni. Oni su u stvari težnja autora za potiranjem granica između materijalnog i duhovnog. Individualna potreba za dosezanjem vanvremenskog, vječnog.

I još nešto im je zajedničko! Svih 35 umjetnika su nekom formom dio Bjelopavlićkog kolorita.