Slađana Đurđekanović Mirić

LENKA MATIĆ Keramika

 

Nakon izložbe keramničara Velimira Đorđevića iz Zaječara i slikara Ljubiše Milenkovića iz Bora, Jubanka Bor je ponovo ustupila svoje prostorije umetnicima. Krajem decembra 2004. svoju prvu samostalnu izložbu otvorila je Lenka Matić. Organizatori izložbe su, pored domaćina, Muzej rudarstva i metalurgije iz Bora i Izdavako preduzećeNotaiz Knjaževca.

Lenka Matić rođena je u Pragu 1956. godine. Gimnaziju je zaršila u Češkoj Lipi, gde je započela i studije, a pre dolaska u Bor, živela je u Novom Boru u Češkoj. Odrasla u zemlji porcelana i kristala, tamo je stekla i prva iskustva u radu sa zemljom i njenim oblikovanjem, pa od 1999. godine izrada keramike joj postaje osnovno zanimanje. Član je borskog Udruženja likovnih umetnikaVane Živadinović Borod 2001. godine sa kojim i izlaže. Dobitnik je nagrade za vajarstvo na majdanpečkom Decembarskom likovnom salonu 2003. Saradnik je muzeja u Boru i Zaječaru i galerija u Beogradu, Vrnajčkoj Banji, Sokobanji, Baru i drugim gradovima.

Na izložbi je predstavljeno stotinak radova iz skoro svih oblasti interesovanja Lenke Matić: ukrasne figure, upotrebni predmeti i keramičke slike. Za izradu keramike Lenka Matić koristi belu glinu iz Aranđelovca i iz sela Metriš, koje se nalazi nedaleko od Bora, ostavljajući izvornu boju zemlje, dok raznobojnu glazuru koristi samo da razigra forme ili istakne pojedine detalje.

Stvaralaštvo Lenke Matić već poseduje izgrađen i prepoznatljiv umetnički izraz i formu karakteristične stilizacije. Vrećasti oblici ležećih zoomorfnih figura ili vaza, specifična rešenja delova tela, diskretna erotičnost i tamo gde je ne očekujemo, preciznost i minucioznost u predstavljanju detalja su karakteristike njenog likovnog izraza.