Nenad Bogdanović

Stephen HowardMixup i Saša Marković – Mikrob

Galerija MAS, Oktobar 2004.

 

Saradnja dvojice umetnika, Mixup-a (Stephen Howard) iz Notingema, Engleska i Mikroba (Saša Marković) iz Beograda, datira još od prve posete Mixup-a Beogradu 1990. godine i susreta sa Mikrobom. Umetnička povezanost ova dva autora je proizišla iz činjenice da obojica koriste foto-automat kao umetnički medij. Njihovi naizmenični susreti svake godine, u Srbiji i Velikoj Britaniji, rezultiraju zajedničkim kreativnim radom.

Mixup je od 1999. godine započeo organizovanje Međunarodne foto-automat susrete i to četiri godine u Velikoj Britaniji a prošle godine u Njujorku. Ove godine 27. septembra u Beogradu u Studentskom kulturnom centru održan je "The 6th Mixup International photobooth convention". Održana je instant radionica na produkciji fotografija u uličnom foto-automatu, sa učešćem petnaestak umetnika, dok je istog dana od realizovanog materijala postavljena izložba u Galeriji SKC-a.

Nastavak njihovog zajedničkog umetničkog programa je realizovan prvo otvaranjem izložbe "Never Ending Story", 29. septembra u Šok galeriji novosadske Art klinike, a zatim izložbom "The Crazy Gang" 30. septembra u Galeriji MAS u Odžacima.

Jedan deo izložbe u Odžacima je posvećen Mixup-ovoj umetničkoj produkciji. On je umetnik koji koristi razne medije u svojoj umetničkoj praksi. Kreće mnogim putevima da bi stigao do materijalizacije samo njemu svojstvene umetnosti. To su fotografija, slikarstvo, kolaž, film i muzika. Mediji su samo sredstva kojima se služi da bi opsesivno istraživao na temu lica. Početak njegove umetničke avanture sa foto-automatom datira od 1979. godine. Za njega je foto-automat u to vreme bio jeftino i zabavno mesto gde je mogao da izrazi svu sposobnost umetničke improvizacije i nesumnjivu maštovitost. Na njegovim fotografijama se kao na filmskoj traci mogu videti bezbroj likova i njihovih varijacija uhvaćenih u procesu konceptualističkog zanosa i likovne imaginacije. U tome uspeva delom koristeći ranije pripremljene maske i drugih mogućih materijala.

Drugim delom izložbe je predstavljena višegodišnja međusobna saradnja Mixup-a i Mikroba. Oni upotrebljavaju kombinaciju tehnika kao što su slikarstvo i kolaž. Razvijaju način koji kombinuje njihovu upotrebu boja, lica, raznih stvorenja i koji ih dovodi do čudnih likovnih sklopova. Početkom 2004. počinju sa jednim interaktivnim projektom koji se zasniva na međusobnom slanju malih slikanih formata, fotografija, kolaža i bilo šta drugo. Dodavanjem naizmenično ili rearanžiranjem poslatog naposletku upotrebom digitalnih medija završavaju započete radove.

Posetiocima otvaranja izložbe "The Crazy Gang" se svojim izlaganjem obratio Saša Marković – Mikrob uz asistenciju Mixup-a. U duhu naslova njihovog projekta protekao je i spontani razgovor sa izuzetno raspoloženom publikom. I kao što je predložio Mikrob u pozivu za ovogodišnji projekat i mi smo se uhvatili ..."za ruke tako da napravimo prsten oko globusa i igraćemo dan i noć sve dok u svetu ne pobedi pravda i ljubav među ljudima, životinjama i biljkama...".