Mile Tasić

TATJANA ŠEŠERKO

Performans u centru grada, HITAN SLUČAJ

Januar 2005

U prepoznatljivom krugu na centralnom gradskom trgu, Trgu slobode, 28.januara tačno u podne slikarka Tatjana Šešerko uz učešće učenika Srenje likovne škole de Mediči iz Subotice izvela je temporalnu instalaciju i perfomans pod nazivomHitan slučaj”.

Projekat sa puno simbolike nosi poruku krsta u krugu, možda Maljevičevog, nekog drugog ili tek oznake za heliodrom na kojem su učenici likovne škole obučeni u bele bolničke mantile sa takođe belim maskama preko lica razvejavali plavi pesak pomoću plavih lopata. Smerno i uporno šireći plavu zemljanu mrlju učesnici ovog projekta pokušavali su da pronađu i udahnu svež i čist vazduh iz već dovoljno zatrovanog sveta u kojem se i pored nekontrolisanog nagomilavanja elektronske komunikacione opreme sve manje iskreno i vredno sporazumevamo. Ovaj pokušaj da se simboličnim bacanjem peska u oči probudi savest čoveka i spasi nama jedina zemlja - plava planeta, ne očekujući spasenje od nekog od gore, sigurno pored artističkog u sebi nosi prisutnu i akumuliranu nostalgiju mlade umetnice. Način na koji je ona to pokazala nije ostavio ravnodušnim prisutne posmatrače, naprotiv nakon ovog performansa ostala je velika zapitanost i neodumica o tome kako i kuda dalje? Zapitanost umetnice zapitanost je svih nas.

Tatjana Šešerko rođena je u Subotici ali je već deset godina u Australiji, gde je 2003. godien diplomirala na Akademiji savremene umetnosti na odseku za slikarstvo u Pertu, na zapadu kontinenta. Do sada je izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama uključujući performanse, temporalne instalacije i druge vidove savremenog slikarstva.

Ovaj projekat u rodnom gradu samo je potvrdio da je koren nit koja se ipak nikada ne kida.