Mile Tasić

RADUL BOŠKOVIĆ, Slike

Galerija Otvorenog univerziteta

 

Novosađanin Radule Bošković je 1978. godine diplomirao na Fakultetu za primenjenu umetnost u Beogradu na odseku za grafiku u klasi profesora Branislava Makeša i grafiku knjige kod profesora Bogdana Kršića. Bavi se slikarstvom, grafikom, scenografijom i grafičkim oblikovanjem. Do sada je imao oko trideset samostalnih izložbi a boravio je i na mnogim studijskim putovanjima u zemlji i inostranstvu. Vlasnik je desetak prestižnih nagrada. Ovo mu je prva samostalna izložba u Subotici gde je 1979. godine nagrađen za grafiku u Likovnom susretu.

U Galeriji Otvorenog unieverziteta izložio je 22 slike urađene akrilom na platnu i sve istih dimenzija 100 x 100cm. I tema koja apsolutno dominira na ovoj Boškovićevoj izložbi pod nazivom VOJVODINA - PETI ELEMENT je jedinstvena. Vojvođanski pejzaž kroz sva godišnja doba.

Sve počinje u ognju pa tako i ova izložba koja kao slike sa kalendara pričaju o buđenju prirode da bi se potom nazreo prolećni sunčani zrak. Zatim sledi gustiš obasjanog u lice nam unetog suncokreta i naravno sopstvena senka na raznobojnom poljskom cveću kao autoportret. Požutelo lišće kao i grožđe nagoveštavaju jesen, da bi napušteno gnezdo najavilo dolazak zime i konačno za kraj, a i šta bi drugo nego suton. Kroz pomenute slike kao lanac pojavljuje se Dunav i usamljeni čamac, pust, bez vlasnika.

Bošković znalački barata akrilom a izduženi potezi, odnosno nabrekli mrežasti tragovi pojačavaju impresiju sa slike. Poslednja slika u nizu pod nazivom Pogled kao da pečati ovu izložbu dalekim horizontom ravnice i visokim, previsokim nebom nad njom. Izložbu prati sjajno urađen katalog visoke estetske pažnje kojega je sam Radule Bošković oblikovao I tekstovima Pere Zupca i Save Stepanova. Ovaj projekat ostvaren je pod pokroviteljstvom Izvršnog odbora skupštine grada Novog Sada i Sekretarijata za obrazovanje i kulturu. Izložba je trenutno u našem gradu na svom karavanskom putu kroz najveće vojjvođanske gradove.

Reči na otvaranju ovde u Subotici izgovorio je Pero Zubac i Deak Ferenc.