Mile Tasić

ISIDORA DUNĐERSKI, slike

Yu fest kafe, mart 2005.

 

Spoznaja istine

U kafeu Yu fest otvorena je izložba akademske slikarke iz Zrenjanina Isidore Dunđerski. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde danas živi i radi. Za sobom ima više grupnih i samostalnih izložbi, učešća na umetničkim kolonijama. Godine 1999. dobila je nagradu naFestivalu alternativnih scenaza kostim u predstavi AristofanaŽabau Zrenjaninu, a 2001. godine javno mnjenje Novog Sada je uvrstilo među deset najaktuelnijih umetnika Vojvodine.

Na izložbi u Subotici gde se prvi put pojaviljuje predstvila se sa tridesetak slika manjih, većih ali najviše srednjih dimenzija karakterističnih i svedenih naziva. To su ulja na platnu uz dodate intervecnije najčešće blještavih detalja uz direktnu i veoma prisutnu simboliku, uz asocijativno pokrivanje prostora od Dalekog istoka, potom onog bližeg, zatim Srednjeg pa sve do našeg. Žena je tema koja ovu umetnicu zanima u apsolutnom smislu i ona je sa nekom iskonskom mažnjom nudi konzumentu. Ona je na slikama simbol lepoote, nežnostriu, erotke provokativnosti ali života i iznad svega uzvišenosti.

Umivene u arhetipskim bojama prepoznatljivog istorijskog ambijenta stvaraju stanje u kojem večna trajnost i dugo životno putovanje nije okrnjilo ništa od one Jungove prascene koju slikarka tako pažljivo neguje. Uspeva Isidora Dunđerski da stvori ambijent neobičnog fluida i astističke atmosfere u kojoj je ambijentalna tmina uz plamen sveća praćenog seriozno odabranom muzikom učinila korak ka nezaboravu. Projekcija kratkog filma namesto čina ostvaranja izložbe u kojem umetnica igra je zapravo njen umetnički ples, gotovo trans gde kao Bog Šiva sa mnogo ruku pliva kroz zgusnutu magmu umetničkog okeana iz kojeg izranjaju ostaju i opstaju samo najbolji i najjači.

Ova izložba dobrih slika i neobične atmosfere obogaćena je pojavom same umetnice koja kao da je upravo i sama sišla sa oslikanog platna. Profesionalno priređen sklad artističkog otkriva nam stvaraoca koji umetnost doživljava ali i neguje kao veoma ozbiljan posao, životni zadatak koji na izložbi ni jednog posetioca slučajnog ili učenog nije ostavio ravnodušnim. O njenoj umetničkoj nakani najbolje govore njene reči u pozivnici-katalogu koje kao i slike potpisuje krunom - Osnovni čovekov zadatak je da spozna istinu, ko je i da probudi svoju višu svest, kroz ono što radi. Da to što radi dovede do umetničkog uživanja. Umetnost, u mom slučjau - slikartsvo, je istraživanje i igra. Njemu pristupam iz svog unutrašnjeg bića. Slike koliko nose jednu ličnu priču, toliko nose i uneverzalnu, jer kada radite iz unutrašnjosti svog bića, dosežete i budite svoju višu svest i postajete kreativni kanal. Pored svojih reči Isidora je kao moto izložbe odabrala i jednu Ajnštajnovu rečenicu - Ljudsko biće je vremenski i prostorno ograničen deo celine koju nazivamo Univerzumom.

Prostor kafea Yu fest prepunog mladim svetom pravi je ambijent za otvaranje izložbi koje napuštaju pomalo okoreli akademizam, a svesno napuštanje klasičnog otvaranja čini se učinilo je ovaj kulturni događaj neposrednijim.