Bratislav Ljubišić

TANJA TOPUZOSKA, SAŠA STANIŠIĆ I VELIBOR PAVIČEVIĆ

Galerija Haos, 16.12 2004 - 06. 01 2005.

 

Da li je načinom na koji su prezentovani radovi tri studenta Cetinjskog fakulteta likovnih umetnosti u skladu sa imenom galerije? Rekao bih da je originalna ideja postavljača izložbe - Anke Burić ili galeriste Borke Božović - da jeste. Naime, po jedan rad od svakog izlagača je na zidu. Ispod njih su na podu gomile radova i posetilac ih može slobodno prelistati. Naravno, može kleknuti, ali ih može uzeti u ruke i sesti - ima se gde, pa ih listati. Naravno, pretpostavljam da je obavezan da ih posle vrati na isto mesto. No, sve jedno: ako je umetnost igra, onda je i postavka neka vrsta ili deo ukupne igre, pa je u redu što je sve tako kako je. Inače, u pitanju su crteži vrlo zanimljivih autora. ”Ove godine svojim radovima predstavljaju se studenti Fakulteta likovnih umetnosti sa Cetinja, po izboru naše cenjene umetnice, profesora fakulteta gospođe Anke Burić, kaže u predgovoru kataloga Ljiljana Zeković. Ona se opredelila za studente sa vajarskog otseka, laureata za crtež na značajnim studentskim likovnim manifestacijama. Naziv izložbeCrtanjenije slučajan. On je proistekao iz svakodnevnog zapisa, neke vrste intimnog dnevnika u kojem su studenti notirali svoje neposredne kreativne zamisli kao samostalne, nezavisne radove ili pripremne skice za vajarska dela. To su zapravo radovi, po mišljenju selektora, ispunjeni slojevitom energijom koja ima svoj pad i rast, svoje mentalno i fizičko taloženje i kretanje”.

Naravno, to važi gotovo za sve crteže koji ne pretenduju da bude to što jesu vrsta definitivnog saznanja i uobličenosti. Istini za volju treba priznati da su crteži po pravilu oslobođeni neophodnosti da budu pravo ogledalo duše autora. Oni su samo početak, način mišljenja i po tom principu može se konstatovati da mladi umetnici imaju dobar sistem mišljenja u umetnosti. Tako su se već ogledali u svojim vokacijama - skulpturi, ova izložena dela ih predstavljaju kao potencijal o kojem će biti govora.

Tanja Topuzoska je rođena 1961. u Kolašinu. Apsolvent je na vajarskom otseku, u klasi profesora Pavla Pejovića. Dobitnik je godišnjih nagrada fakulteta za crtež i skulpturu.

Saša Stanišić je rođen 1977. u Kolašinu. Fakultet, vajarski otsek, završio 2002. u klasi profesora Pavla Pejovića. Trenutno je na poslediplomskim studijama na istom fakultetu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i živi i radi u Danilovgradu.

Velibor Pavićević je rođen 1977. u Podgorici. I on je diplomirao na ovom fakultetu i nastavio poslediplomske studije. Naravno, i on je dobitnik mnogobrojnih nagrada za studentski crtež.