MLADEN TUŠUP

Galerija Singidunum, Februar 2005.

 

U maloj galerijiSingidunum“ održana je izložbaVišebojna kolekcija ili dnevnik jedne domaćice”, Mladena Tušupa Izložbu sačinjava scenski kostim, ali predstavljen kao ambijentalna instalacija. Ovo je četvrta izložba autora u ovoj galeriji.

1993. izložba šeširaHalf past ten

1996. izložbaKaleidoskop” (izložba kolaža i modnog dizajna kao predložak za tekstil dizajn)

2002. izložba scenska instalacijaBez igle i konca

IzložbaVišebojna kolekcijailiDnevnik jedne domaćiceje nastavak priče autora i njegove ideje mode kao inspiracije. Zašto moda? Moda kao velika inspiracija i preokupacija. Zato što je uglavnom u realnom životu sve kao moda: kratkotrajno: odnosno prolazno (Andy Warhol). Bez faraonske želje da nešto ostane posle nas, nego: živeti u sadašnjem trenutku i onda više nema, to je koncept rada autora izložbeVišebojna kolekcija”.

Zašto mala galerija? Zato što je i izložba smišljena kao mala po svom obimu, ali velika po svojoj ideji.

Zašto velika? Zato što predstavlja modni dizajn u zamisli da pokaže ideju a ne materiju. Znači: pokazati razmišljanje umetnika: na koji način misli, na koji način gleda, na koji način ostvaruje komunikaciju sa svojom idejom. Zašto plastika? Zato  što je plastika idealna kao materijal koji se može oblikovati, zato što se može nositi kada pada kiša, zato što se može nositi i u vodi (na moru). Zašto kada pada kiša? Zato što je izložba zamišljena kao otelotvorenje prirode: svaka haljina (ukrasna) je zapravo jedan veliki cvet (krin, kala) i akcesorijum: nakit i ukrasni elementi su napravljeni kao flora, florni elementi (turski karanfil, ruža, narcis). Zašto kao instalacija? Zato što modeli ne liče na savremeni odevni kostim. Kostimi će se koristiti i kao scenski kostim za pozorište i tv spotova. Kakvo pozorište? Nedavno je u Rex-u urađena predstava o Žanu KoktouPriča za sebei jedan deo kostima je predstavljen na toj predstavi (slajd instalacijom), a drugi deo će biti korišćen za predstavu Garsije LorkeKrvava svadbau Beon hala teatru.

Zašto Žan Kokto? Zato što sam video prošle godine u Parizu njegovu retrospektivu i imali smo sličan pristup umetnosti (dekorativni) i zato što je on bio estetičar. Zašto Garsija Lorka? Zato što volim njegovu poeziju (ciganski romansero) i zato što volim Španiju, Andaluziju. Podsećaju me na Boku Kotorsku gde letujem ceo svoj život. I tu je predivna vegetacija, i tu nalazim inspiraciju. Zašto dnevnik jedne domaćice? Zato što sam celu kolekciju napravio tokom protekle zime ispred tv u večernjim časovima.