Bratislav Ljubišić

JELENA ĐOKIĆ

Galerija Božidarac, 29.03-12.04.2005.

 

Za mnoge je prva samostalna izložba prekretnica u umetničkom radu. Ne retko, posle završetka studija mladi umetnik se ne odvaži da se samostalno pojavi pred publikom. Obično sepridružinekoj grupnoj žiriranoj manifestaciji i posle dva-tri takva izlaganja umetnička karijera pređe u neku vrstu tavorenja. Pogotovo ako se mladi čovek prihvati pedagoškog rada. Istini za volju, uslovi pod kojima treba izlagati i stvarati sopstvenu umetnost nikada nisu bili povoljni, pogotovo ne idealni. Umetnik mora da prihvati činjenicu da se za umetnost lako živi a od nje vrlo teško. Ako je spreman na rizik onda mu uz svu muku može da se dogodi uspeh. No i to je varljivo. Jednom je jedan stari umetnik rekao da svako ima svojih pet minuta u životu. Kako ih iskoristi tako će mu biti do kraja fizičkog života. Onaj drugi, umetnički, je krajnje neizvestan. Setimo se El Greka - za života je bio slavan, onda je doživeo da ga prekreče. Njegove freske su posle dva veka tame slučajno otkrivene. Slava se ponovo dogodila, ali sve je moglo da bude drugačije.

Dakle, prva samostalna izložba dogodila se Jeleni Đokić. Valja reći da je u vremenu kada se preispituje mesto i uloga klasično shvaćenog slikarstva, slikati ekspresionistički sa jasnom asocijacijom na realno spada u hrabrost. Ali, ako umetnik nema sopstvenog uverenja i ubeđenja da je na pravom putu onda je daleko od autentičnog stvaralaštva. Kod Jelene je bitan potez: gestualnost joj omogućuje da slobodno upotrebljava čiste boje koje, naravno, razdvaja izvedenicama. Dobija se dinamična površina slike. Ponegde je tu i deblji namaz: ta pastuoznost još više pojačava gest i ekspresiju. Pejzaž je kod ove umetnice shvaćen kao vrsta emocionalnog stanja i time se može objasniti određena strastvenost. Ali, snaga temperamenta oduvek je odlikovala mladost. Treba obratiti pažnju i na određene boje koje umetnica upotrebljava. Crvena, kobalt, žuta, zelena - sve su to rekviziti kojima je svoju strast izražavao recimo jedna Van Gog. Ali i neki drugi koji su se usuđivali da mir beline platna narušavaju jakim i sirovim bojama. Sve u svemu, pred nama je sveže delo, promišljeno ali i spontano, što bi se reklo - u naletu.

Jelena Đokić je rođena 1978. godine u Beogradu. Završila je školu za dizajn na Fakultetu likovnih umetnosti, otsek slikarstva u klasi profesora Zorana Vukovića. Član je ULUS-a i kao što sam rekao, ovo joj je prva samostalna izložba.