Milivoje Simić  

ZORAN ERIĆ

Galerija Božidarac, 15.02-1.03.2005

Naš sugrađanin, čovek posvećenik likovnom stvaralaštvu. Ponikao u Rudovačkom rudarskom okruženju u vremenu kada su u ovu sredinu pristizali ljudi sa raznih strana, donoseći svoje individualne sudbine i poetiku, čineći svi zajedno jednu izuzetno bogatu i osobenu sredinu.

U takvoj atmosferi razvijao se i Zoran Erić, naklonjen vizuelnom pogledu na svet, da bi vremenom izrastao u vrsnog likovnog znalca i stvaraoca.

Dragoceno iskustvo je Erić stekao i u višegodišnjem bavljenju grafičkim stvaralaštvom u Grafičkom dizajn centru - Centar za kulturu Lazarevac.

Na ovoj izložbi susrećemo se sa jednim novim opusom u njegovom stvaralaštvu. Iz opusa njegovog pejsažnog slikarstva, čini mi se da je Erić prirodno prešao, zapravo povezao slikarstvo ornamentike tkanica iz narodnog stvaralaštva, kao i tekstura i inicijala sa starih testija, starih škrinja i raznih drvenih posuda, preko jeleka, sa ornamentom samog pejsaža.

Tu nastaje i jedan od ključnih momenata, uvodeći tkanine u pejsaž on vrlo sugestivno ukazuje da fine šare sa tkanica i te kako podsećaju i imaju svoje ishodište u cvetnim livadama našeg pejsaža i zanimljive ornamentike njiva i brda u okruženju.

Njegov likovni pristup je veoma interesantan i osetno se razvija u jednu vrlo posebnu osobenu i ubedljivu likovnu predstavu.

Posebna vrlina ovog slikarstva je i koloristički rezultat. Erić uspeva kolorističkim čistim površinama da održi veoma prijatan kolorit, koji odiše svežom i bogatom harmonijom. Kod crteža još postoji mali problem u odnosu sa koloritom. Ali rešenju tog problema već doprinosi kontinuitet u radu što se može zapaziti u najnovijim slikama.

Sve skupa, Erić je pred nama izložio veoma uspele slike kako po koncepciji stvaralačkog izraza, tako i po likovnim vrednostima.

Veoma je intresantna budućnost ovog slikarskog postupka. Imam utisak da Zoran Erić otvara jedan širok i osoben prostor u kome će se dešavati još mnogo zanimljivih stvari. Nama ostaje da i dalje pratimo stvaralaštvo našeg dragog kolege i sugrađanina.