Mirjana Savić,

U slavu akvarelaGalerija Biblioteke grada Beograda, 15 – 29. novembar 2004. Autor izložbe: Leposava Milošević Sibinović

   

           Povodom 23. novembra, Svetskog dana akvarela, u Galeriji Biblioteke grada Beograda  organizovana je izložba slika pod nazivomU slavu akvarela (15-29. novembar). Ona je nastala kao prateća izložba umetnika koji su učestvovali  naVI međunarodnom bijenalu akvarela  Meksiko 2004/5.”Na njoj  su svoje radove izložili poznati umetnici: Stojanka Đorđić Nikolić, Zdravko Mandić, Božidar Plazinić, Milan Stašević, Silva Vujović i Leposava Milošević Sibinović. Ovih šest slikara različitih senzibiliteta, rukopisa i likovnih poetika predstavili su se beogradskoj publici sa trideset radova.                                                                                 

          Igrom mašte kroz simbol i metaforu Leposava Milošević Sibinović, u šagalovskom duhu, lepršavo i asocijativno, priča o opstanku požegače, o glasu majke zemlje i molitvi za požegaču. Njena ostvarenja odišu optimizmom i velikom ljubavlju prema životu. Mali anđeli u dupljajskim kolicima, magijom vetra nošeninude snove i plave plodove. Iz ljubičasto plavih plodova šljiva, velikih poput meseca, zrači toplina majke prirode. Njeni akvareli imaju poetsku snagu i moralnu vrednost. Glavni i inspirativni motiv slikara Zdravka Mandića su prizori sa jutarnjom izmaglicom ili sutonom tajanstvenih magli nad rekom  i ravnicom. Na njima dominira nestvarni prostor dubok  i velik kao more, poput kosmosa zavijen mistikom sa prizvukom nadrealne atmosfere. U tom prostoru nalaze se putevi života i smrti, sreće i tuge, dobra i zla. Na tom putu izranja figura čoveka savijena pod bremenom života, nošena izmaglicom na bespuću otuđenosti i samoće. Prizori tišine i sklada otkrivaju umetnikovu široku toplu dušu sa pritajenom melanholijom zbog efemernosti ljudskog bitisanja. Silva Vujović slika prostorno okruženje i svakodnevnicu običnog čoveka. Inspiriše se nostalgičnom lepotom starih zgrada i njihovih oronulih fasada sa patinom prošlih vremena. Prizori su puni poetične, intimističke atmosfere, mira, tišine i usamljenosti, o čemu govore i nazivi dela:  “Posle mnogo vremena”, “U senci suseda”, “Na stolu novine još leže”, Prozori”, “Balkoni”. Naglašen je romantičarski senzibilitet umetnika. Božidar Plazinić na promišljen i sistematičan način u više varijacija prikazujeBeli oblik,” koji je neobične geometrijske i apstraktne forme. Stojanka Đorđić Nikolić na akvarelima pod nazivomMalo Sunca”, ”Novosti”,”Stepenicei Optimizam“, svojom angažovanom poetikom, simbolično, anticipira nedavne događaje u našoj zemlji. Svaki njen akvarel je nova priča. Akvareli Milana  Staševića inspirisani su kulturnim nasleđem. On duboko zaranja u istoriju ljudske civilizacije i istorije umetnosti  iz kojih crpi glavne motive. Tu su praoblici, razni znakovni elementi-simboli, ideogrami starih civilizacija, egipatsko hijeroglifsko pismo i praistorijski paleolitski crtež. Njegova semantika je bogata i prepoznatljiva.                                                                                                                                                                                                                          

         Izložena dela zrače autenticnom ekspresijom umetnika. Cela izložba je dobro osmišljeni i jedinstveni likovni projekat renomiranog vajara i slikara Leposave Milošević Sibinović. Zahvaljujući njoj kao autoru, izložba će gostovati u Čačku, Šapcu, Boru i Zaječaru