Bratislav Ljubišić

STOJAN ĐURIĆ

Galerija ULUS, 19. 01 – 01 02 2005.

 

Poput popartovaca koj su u umetnost uvelibanalneisečke svakodnevice, Đurić u svoje slike uvodi lepotice sa Play-boy postera, hot-line reklame i kičeraj jeftinih erotskih spotova. On unutar svog brižljivo izgrađenog umetničkog univerzuma, a uz pomoć prepoznatljivih segmenata i citata, gradi privatni i u potpunosti izmaštani hot-line.”, kaže u predgovoru kataloga Ana Milošević. Ne znam kakva su njena iskustva, ali mislim da erotika nije kič. Naprotiv: o njoj su najveći umovi i pisci ispevali i napisali najbriljantnije stihove, redove književnosti i dramskih tekstova. Ali, ako to ona kaže - neka joj bude. Inače, erotika je pored pojedinaca - blistave umove - inspirisala i narodni, tzv. neumrli duh, pa smo dobiliCrven banu redakciji Vuka Karadžić. Imamo i sjajne slike Rembranta, Rubensa, MIće Popović, Buša, Engra i tako dalje.

Šta je to novo i interesantno prezentirao sada kada je klasično slikarstvo na umoru, doneo Stojan Đurić? Da zna da crta i da je u ekspresionističkom namereniju to se zna od ranije - od pre desetak godina. Da je vešt provokator i da zna kako se ponaša voajer - i to je ono što ne izaziva posebnu pažnju. Sve se da naučiti. Ali, ipak ima nečeg novog i svežeg u načinu kako Đurić izaziva sudbinu i primorava čitavu plejadu kritičara i estetičara sakupljenu oko Vršačkih vinograda i Bijenala mladih u istom gradu. To što se jedna umetnica skinula gola bilo je samo poigravanje sa mogućim skulptorskim materijalom. Kada to može umnetnica starije građe, zadužena da osvežava svet svojim bićem i telom, zašto to ne bi i neko mlađi u našem napaćenom prostoru? Dakle, Stojan Đurić voli da izazove čistunce koji o nekim zabranjenim voćkama govore iz prikrajka i u pola glasa. To potseća na vreme kada je Živko Đak izazivao pažnju grafikama neobičnog naziva: ”Napumpao si me i ostavio”, ”Osvežiti se i pobediti”, ”Ko nabije taj dobije”. No, to je bilo ono žestoko vreme poparta u Beogradu. Reminiscencija na sve to i na potrebu da se poigra nagnala je Đurića da nas zabavi i potseti na Paula Klea: ”Umetniku je sveta dužnost da nevidljivo učini vidljivim”. I to se ne isrpljuje samo u pretpostavljanju materije i energije. Može i pojavnost da bude zanimljiva. I tako: bez obzira da li je kič erotsko slikarstvo Stojan Đurića, u Knez Mihajlovoj ulici ima privrženike i poštovaoce. To su oni koji cene slikarsko umenje i temperatment.

Stojan Đurić je rođen u Velikoj Plani, 1962. godine. Fakultet likovnih umetnosti i posle diplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Momčila Antonovića. Ovo mu je dvadeseta samostalna izložba.