HILANDAR

 

Pre godinu dana 4/5. marta 2004, Hilandar je zadesila katastrofa; vatra je za samo nekoliko sati odnela ono što je stvarano vekovima. Blizu 60%  manastirskog kompleksa pretvoreno je u pepeo.

Na Svetoj Gori i u Hilandaru požari nisu retka pojava; veliki broj manastira, tokom dvomilenijumske istorije vatra je sravnila sa zemljom. U Hilandaru, poslednji zapamćeni veliki požar dogodio se 1722. godine. Tada je izgorelo sve ono što je ovoga puta mimoiđeno. 

Započela je obnova. Jer, davne 1932. godine vladika Nikolaj Velimirović je rekao: ''Hilandar je uvek bio, jeste i ostaće ogledalo Srpstva''.

 

O tome kakav Hilandar pamte naši istraživači, o tome zašto je toliko važan i za današnje vreme i kakva sve blaga čuva ova najveća srpska riznica, govoriće Dušan Milovanović, muzejski savetnik MPU, jedan od poznavalaca svetogorske i hilandarske istorije sačuvanoj u riznicama ove svojevrsne monaške zajednice.

  

SEĆANjE NA ONAJ HILANDAR

 U Galeriji „Žad“ 3.marta održano je predavanje uz projekciju dijapozitiva umetničkog fotografa Dragana S. Tanasijevića, i izložba fotografija Momčila Vukovića i Slobodana Grče.