27. SALON ARHITEKTURE

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI

15. 03 - 17. 04 2005. godine

 

«Kada se, iz godine u godinu, na iskraju zime i prvim nedeljama proleća, upale svetla Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, započinju dani arhitekture i njenih poslenika, započinje arhitektonski događaj godine»,  reči su arhitekte i prof. Darka Marušića kojima je započeo svoj tekst u katalogu ovogodišnjeg Salona.

 

Značaj i specifičnost Salona arhitekture ogleda se u predstavljanju kompletne domaće arhitektonske produkcije za poslednjih godinu dana, u svim oblastima arhitekture, tako da se ona da sagledati u punoj kompleksnosti, što omogućava dragoceno uspostavljanje paralela i komparacija.

120 radova sa više od 250 učesnika, i ove godine, potvrđuje veliko interesovanje arhitekata da pokažu svoja dela, koja svedoče o sadašnjem trenutku naše arhitekture.Salon se sastoji od izložbe, niza pratećih programa, događaja, serijala studentskih izložbi i svečane dodele nagrada Grand Prix i priznanja.

 

Ove godine Salon je domaćin ekskluzivnim gostima kao što su Boris Podreka, bečki arhitekta, koji je evropski autoritet i čije delo je u velikoj meri uticalo na arhitekturu ove sredine. Specijalni gost 27.salona arhitekture je i Emir Kusturica, filmski reditelj svetske reputacije, koji će predstaviti svoju realizovanu viziju etno-sela na Mokroj gori, kao primer arhitekture koju on oblikuje filmskim jezikom.

 

Katalog ovogodišnjeg Salona dobio je novi uvećani format i štampu u boji i predstavlja iskorak u formalnom i sadržinskom poboljšanju publikacije.

Kustos izložbe i urednik kataloga je Ljiljana Miletić Abramović, Odsek arhitekture MPU.